Veelgestelde vragen
Alle veelgestelde vragen hebben wij voor u op een rijtje gezet. Wij hebben deze vragen in drie verschillende onderwerpen verdeeld: VoIP vragen, abonnements vragen en vragen over de telefooncentrale.
Heeft u echter een vraag die hier niet tussen staat? Neem dan contact met ons op. Wij zijn u namelijk graag van dienst!
Algemene vragen over VoIP
Wat is VoIP?
VoIP staat voor ‘Voice over IP’ of eenvoudig gezegd: spraak over internet. In plaats dat het bellen over de traditionele telefoonlijn loopt, gaat het gesprek over het internet. Hierdoor wordt spraak ook mogelijk op datanetwerken. Er is dus slechts één infrastructuur nodig.
Een telefoongesprek wordt via het internet getransporteerd, waar het uiteindelijk op de plek van bestemming weer uitkomt op het vaste telefoonnet. Dit kan binnen Nederland zijn of in het buitenland. VoIP-verkeer kan plaatsvinden tussen VoIP-telefoons (hardphone), maar ook tussen computers waar telefoonsoftware op draait (softphone). VoIP maakt gebruik van verschillende protocollen om te communiceren. Een veel gebruikte protocol is SIP.
Is VoIP kostenbesparend?
Ja, overstappen naar VoIP levert in bijna alle gevallen een flinke besparing op. De abonnementskosten zijn tot 90 % lager, en op de belkosten kunt u tot wel 40% besparen.
Bij de integratie van een VoIP-telefoonsysteem, kan alles op één systeem worden aangesloten. Dit zorgt voor een veel lagere investering, lagere beheerskosten en kosteloos onderling bellen.
Verder zijn de functionaliteiten zeer uitgebreid. Kort samengevat: meer functionaliteiten tegen lagere kosten.
Kan ik alle merken VoIP toestellen gebruiken?
In principe kunt u alle VoIP-toestelmerken gebruiken. Wij hebben echter niet alle merken getest, maar de toestellen die wij zelf aanbieden, zijn volledig geschikt. Heeft u een ander toestel en wilt u 100% zeker weten of deze geschikt is? Neemt u dan contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!
Wat voor internetverbinding heb ik nodig?
Uw internetverbinding is nodig om IP-telefonie mogelijk te maken. De capaciteit wordt genoemd “Bandbreedte”. Voor een gemiddeld IP-telefoongesprek heeft u een bandbreedte nodig van 100kbps up en down. De benodigde bandbreedte wordt bepaald door het aantal gelijktijdig te voeren gesprekken.
Wat is Hosted VoIP?
Bij Hosted VoIP, ook wel Hosted PBX of virtuele PBX genoemd, heeft u geen eigen telefooncentrale op locatie. U maakt gebruik van de telefooncentrale in de Cloud. Uw telefoontoestellen zijn aangesloten op de telefooncentrale in de Cloud aan de hand van een internetverbinding.
Bij Infra VOIP kunt u met uw medewerkers, en alle andere klanten van Infra VOIP kosteloos onderling bellen. Gesprekken die op uw telefoonnummer binnenkomen, worden door Infra VOIP doorgeschakeld naar de betreffende telefoon. Alle gesprekken, zowel intern als extern, lopen via uw internetverbinding en het platform van Infra VOIP.
Het beheer van de telefonieomgeving kunt u bij Infra VOIP online doen via een web-portaal. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf uw voicemail instellen, doorschakelingen wijzigen of openingstijden aanpassen. De mogelijkheden van deze, vaak uitgebreide, telefooncentrale zijn vrijwel onbeperkt.
Wat is SIP (VoIP) telefonie?
Het Session Initiation Protocol (SIP) is feitelijk standaard voor internet telefonie. SIP stelt u in staat om iemand te bereiken, ongeacht waar deze persoon zich bevindt. Ook het apparaat wat hij/zij gebruikt voor communicatie, maakt niet uit. Bij SIP wordt de spraak rechtstreeks, via een zo kort en efficiënt mogelijk pad, tussen de gesprekspartners verstuurd. Dit komt de kwaliteit en schaalbaarheid ten goede.
Wat is QoS (Quality of Service)?
U deelt uw internetverbinding vaak met meerdere apparaten en applicaties: internetbrowsers, downloadprogramma’s en natuurlijk uw VoIP-toestellen. Uw interne bekabeling moet goed functioneren wanneer u meerdere VoIP-toestellen aansluit. Als de bandbreedte van uw internetverbinding namelijk niet voldoende is om al dit verkeer direct af te handelen, moet er een keuze gemaakt worden welk verkeer met voorrang wordt afgehandeld.
Met het QoS-protocol kunt u aangeven dat het VoIP-verkeer voorrang moet krijgen op het overige dataverkeer. Een download kan wel enkele seconden vertraging oplopen, maar tijdens een telefoongesprek wilt u natuurlijk geen woord missen.
Worden mijn huidige internetcontracten automatisch opgezegd door Infra VoIP?
Nee, dit is niet het geval. U bent zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van de contracten, die u eventueel niet meer gebruikt.
Wij raden u aan om lopende contracten pas op te zeggen na oplevering, en nadat u alles grondig heeft getest. Hierdoor kunt u kijken of diensten zoals e-mail en VPN-verbindingen goed blijven functioneren.
Wat als mijn internet weg is gevallen?
Aangezien de telefooncentrale niet meer fysiek aanwezig is, maar elders in een datacenter op een server draait, hoeft u geen onderhoud te plegen aan de telefooncentrale. Op het moment dat er in het datacenter onverhoopt een storing optreedt, wordt uw telefooncentrale automatisch naar een andere Hosted centrale doorgezet. De Hosted centrale zet alle binnenkomende gesprekken automatisch door naar een vooraf bepaald telefoonnummer. Dit kan een mobiele aansluiting zijn of een andere vestiging. Ook is het mogelijk om de binnenkomende gesprekken door te zetten naar een andere aansluiting.
Kan VoIP over mijn interne bekabelingsnetwerk?
Omdat VoIP over uw datanetwerk gaat, is in veel gevallen geen extra bekabeling nodig. In veel kantooromgevingen ligt al CAT5, CAT5e of CAT6 databekabeling. Dit is geschikt voor VoIP-telefonie. Vaak kunt u de bestaande switches en routers van uw computerinfrastructuur blijven gebruiken. Bij een grote kantoorlocatie is het wel aan te bevelen om het computerverkeer te scheiden van het telefonieverkeer. Hiermee is de kwaliteit van VoIP beter te garanderen. Vraag ons gerust naar een advies.
Hoe is de spraakkwaliteit van VoIP?
De kwaliteit van VoIP-telefonie doet niet onder die van de traditionele telefonie. De kwaliteit van zakelijke telefonie via VoIP is dan ook vele malen beter dan bijvoorbeeld bellen via Skype. VoIP-telefonie van Infra VOIP is daardoor vergelijkbaar met de kwaliteit van een ISDN-verbinding.
Veel hangt af van de internetverbinding en met name van de uploadsnelheid. Wanneer u uw internetverbinding gebruikt voor zowel e-mailverkeer, surfen op het web en VoIP, dan is het noodzakelijk een gedeelte van de ‘upload’ te reserveren voor spraak. Zo voorkomt u dat te veel dataverkeer de spraakkwaliteit aantast. Dit kunt u via QoS (Quality of Service) op uw router of switch instellen.
Om de beste mogelijke kwaliteit te behalen, kunt u een aparte internetverbinding nemen voor VoIP. Dat kan een ADSL-verbinding zijn of een glasvezelverbinding met toegang tot het internet. In de meest ideale situatie neemt u een ADSL- of dataverbinding die u rechtstreeks koppelt met uw VoIP-provider.
Mocht u een mindere spraakkwaliteit ervaren, dan ligt dit bijna altijd aan de internetverbinding. Het gesprek verloopt dan hakkelig. Dit is een gevolg van te weinig bandbreedte op de gebruikte internetverbinding.
Onze organisatie bestaat uit meerdere vestigingen. Moet er voor elke vestiging een eigen Hosted centrale worden afgenomen?
IP-telefonie wordt afgehandeld via internet in een datacenter. Dit maakt het mogelijk om met meerdere vestigingen op dezelfde telefooncentrale te werken. Eén Hosted telefooncentrale volstaat voor de gehele organisatie. Met een collega bellen op een andere vestiging of een klant doorverbinden, is dus een kwestie van een intern nummer kiezen.
Algemene vragen over uw huidige/toekomstige VoIP-abonnement
Kan ik mijn huidige telefoon en/of faxnummer meenemen?
Ja, dat is mogelijk. Als u liever uw huidige telefoon- en/of faxnummer(s) wilt behouden, dan kunt u dat bij ons aangeven.
Kan de IP-telefonie meegroeien met mijn organisatie?
Eén van de voordelen van IP-telefonie is de flexibiliteit waarmee het is opgebouwd. Wanneer er één gebruiker moet worden toegevoegd dan is dit mogelijk. Aan het aantal gebruikers van de Hosted centrale geldt namelijk geen maximum. Het downgraden van het aantal gebruikers is overigens net zo simpel als het upgraden.
Ik heb nog een lopend contract, is overstappen mogelijk?
Bij de meerderheid van de leveranciers kunnen we de contractverplichtingen overnemen, waardoor u geen overstapkosten hoeft te betalen.
Krijg ik van verschillende partijen facturen wanneer ik overstap naar IP-telefonie?
Wanneer u overstapt naar IP-telefonie, dan zullen de abonnementskosten en gesprekskosten worden gefactureerd door Infra VOIP. Desgewenst kan Infra VOIP ook uw internetverbinding verzorgen. Wanneer dit het geval is, wordt deze dienst op dezelfde factuur toegevoegd.
Wat is de duur van een Hosted VoIP abonnement?
De duur van het abonnement is één jaar. Het abonnement wordt automatisch verlengd, tenzij het tijdig wordt opgezegd. De opzegtermijn is één maand. Indien het gaat om een testnummer, geldt er een duur van één maand, tenzij anders is overeengekomen. Na de testperiode moet het nummer weer worden ingeleverd.
Wat is een router en heeft u er een nodig?
Een router wordt gebruikt om een breedbandinternetverbinding beschikbaar te maken voor meerdere pc’s. Om tegelijkertijd het internet en de telefonie over de breedbandverbinding te kunnen gebruiken, dient u een router met meerdere Ethernet-poorten te hebben. Zo kunt u zowel een computer als SIP-telefoon aansluiten en gebruiken. De SIP-telefoon wordt aangesloten op een Ethernet-poort. Indien u geen vrije Ethernet-poort meer heeft, kunt u het toestel ook tussen uw pc en de Ethernetpoort aansluiten.
Moet ik een router bij Infra VoIP afnemen?
Nee, u bent niet verplicht om een router bij Infra VOIP af te nemen. U bent als klant zelf verantwoordelijk voor de aanschaf en correcte werking van een router.
Infra VOIP zal bij de oplevering de verbinding testen met een Infra VOIP-router. Deze router wordt na verificatie van de correcte werking weer meegenomen, zodat u daarna uw eigen apparatuur kunt aansluiten. Desgewenst kunnen wij u ondersteunen bij de keuze van een router en de juiste configuratie van de router.
Is VoIP locatie afhankelijk?
Nee, VoIP is niet locatie afhankelijk, zoals de traditionele telefoonlijn afhankelijk is van een vast aansluitpunt. Hierdoor kunt u overal waar u een internetverbinding heeft, bellen en gebeld worden. Uw telefoonnummer is dus niet gekoppeld aan een fysieke telefoonlijn, maar aan uw VoIP-account. Overal waar u met uw VoIP-account een internetverbinding heeft, kunt u bellen en gebeld worden op uw telefoonnummer.
Zo kunt u een telefoonnummer laten binnenkomen op verschillende VoIP-toestellen. Bijvoorbeeld op kantoor en tegelijkertijd op uw werktelefoon thuis. Aan de hand van applicaties op uw smartphone, kunt u overal waar u een internetverbinding heeft, bellen en gebeld worden op uw telefoonnummer. Handig wanneer u bijvoorbeeld op verschillende vestigingen werkt of op zakenreis bent.
Algemene vragen over telefooncentrale
Kunnen we met onze huidige telefooncentrale over jullie hosted platform bellen?
Ja, dat is mogelijk! We kunnen uw huidige telefooncentrale overnemen en als het nodig is kunnen we de telefooncentrale ook gemakkelijk uitbreiden.
Moet ik investeren in een telefooncentrale?
Nee, bij InfraVoIP betaalt u voor een licentie, waardoor u niet hoeft te investeren in een telefooncentrale en het onderhoud ervan.
Kan een bestaande telefooncentrale/PBX gekoppeld worden met een VoIP aansluiting?
Is uw bestaande PBX geschikt voor VoIP, dan kunt u uw telefoonlijn vervangen door een zogeheten ‘SIP Trunk’. U belt dan via de internetverbinding. Voordeel is dat u gebruik kunt blijven maken van uw telefooncentrale en alle daarop ingestelde diensten. U kunt hierdoor profiteren van lagere gesprekstarieven. Een bijkomend voordeel is dat de capaciteit van een SIP Trunk eenvoudig is uit te breiden.
Heeft u nog een traditionele (ISDN) centrale in gebruik, en wilt u uw telefoonlijn vervangen door een SIP Trunk, dan kan dat. In dat geval heeft u een omzetter nodig.